0 € 0,00
Je hebt geen producten in je winkelwagen.

Wat is een e sigaret

Een e sigaret werkt op batterijen en verdampt vloeistof (e-liquid) waar nicotine of nicotine vrije vloeistof inzit. Het heeft als doel een soortgelijk gevoel te geven zoals bekend van de traditionele sigaret, alleen word er hier geen rook meer ingeademd maar een waterdamp. Wat is een e sigaret, in vergelijking met een normale sigaret? Het grote verschil tussen wat is een e sigaret en een analoge sigaret (de "normale" tabakssigaret) is dat een e-sigaret niets verbrandt
(zie afbeelding 1).

Een e-sigaret verdampt terwijl een analoge sigaret verbrandt. Door de verdamping komen er minder schadelijke stoffen vrij. Zo zit er in een e sigaret geen: teer, koolmonoxide, fosfor, ammoniak, lood en die andere 4000 chemische stoffen die wel in een analoge sigaret zitten. Wat is een e sigaret, en hoe een e sigaret werkt lees je hier verder.

Sigaret en E-sigaret - Damp-e.nl

Hoe werkt een e sigaret?

Wij krijgen vaak de vraag: Hoe werk een e sigaret? Een e sigaret lijkt op het eerste gezicht super gecompliceerd maar in de praktijk valt het hartstikke mee. Hieronder vind je meer informatie over hoe werkt een e sigaret!


Een e sigaret bestaat altijd uit twee hoofd onderdelen: een batterij en een tankje (zie afbeelding 2). Het tankje wordt ook wel clearomizer genoemd. De batterij zorgt voor stroom en het tankje is het reservoir voor de e-liquid. Hoe werkt een e sigaret dan precies? Zodra er op de knop van de batterij wordt gedrukt begint het verdampingselement warm te worden. De vloeistof in de tank begint te verdampen, en de waterdamp kan worden geïnhaleerd. Hoe werkt een e sigaret tank dan precies? De tank van een e sigaret bestaat uit meerdere onderdelen, (zie afbeelding 3) de e-liquid wordt in de tank verdampt door de coil.

Een coil is een stukje gloeidraad met daar omheen katoen. De batterij warmt het gloeidraad in de coil op en verdampt daardoor de vloeistof die in het katoen is getrokken. Vanuit het reservoir van het tankje wordt er nieuwe vloeistof naar het katoen geleverd.

Hoe werkt een e sigaret coil en wat is de levensduur daarvan? De coil moet eens in de 2 weken vervangen worden. Dan is namelijk het katoen oud geworden en kan het niet goed meer de vloeistof vasthouden. Je zal merken dat de smaak achteruitgaat na verloop van tijd. Als de coil echt aan vervanging toe is, dan proef je verbrand katoen: vervang dan direct je coil! Op ieder tankje zit een mondstuk waarmee de verdampte vloeistof geïnhaleerd kan worden.


Onderdelen tankje - Damp-e.nl

E liquid voor in de e sigaret

Hoe werkt een e sigaret met vloeistof, de e liquid die in een elektrische sigaret gaat bevat een bepaalde hoeveelheid nicotine. De e liquids zijn dan ook op verschillende nicotine niveaus te koop (zie afbeelding 4). Als je de nicotine wilt afbouwen dan kan er gekozen worden om steeds een lagere nicotinesterkte te gebruiken. Hoe werkt een e sigaret zonder nicotine vloeistof, iedere e-liquid is ook te koop op 0 mg nicotine zo kan zelf de keuze gemaakt worden en is nicotine dus niet verplicht!

Wie gebruiken een e sigaret?

Hierboven staat kort uitgelegd wat een e sigaret is op een technisch niveau. Maar wat is een e sigaret in de context van verslaving en roken? De e sigaret kan worden ingezet om te stoppen met roken. Door de overstap te maken van traditionele sigaretten naar een e-sigaret, verminder je de hoeveelheid aan schadelijke stoffen die je binnen krijgt. Uiteraard is het altijd het beste om helemaal niet te roken én te dampen. Helaas is dit niet voor iedereen haalbaar of wenselijk. Dat je een e sigaret kan inzetten om te stoppen met roken betekend niet dat het uitsluitend daarvoor gebruikt wordt. Zo wordt een e sigaret ook gebruikt voor alleen de smaak. Soms wordt een e sigaret ook gebruikt zoals men ook wel een sigaar rookt: op speciale momenten en alleen voor de smaak. Wat is een e sigaret hangt dus af van de context waarin je een e sigaret gebruikt.

Samengevat:

- Een e-sigaret verbrandt niets
- Bij het dampen van een e-sigaret komt er geen teer vrij
- Een e-sigaret bestaat altijd uit een batterij en een tankje
- De e-liquid wordt verdampt door de coil
- De coil moet eens in de 2 weken vervangen worden
- De e-liquid bepaalt de sterkte van de nicotine