0 € 0,00
Je hebt geen producten in je winkelwagen.

Dampersgids - Veilig omgaan met Mod batterijen

Mod batterijen zijn losse batterijen die in een mod gaan. Niet alle mods gebruiken losse batterijen, er zijn ook mods die een ingebouwde accu hebben.

Vaak zijn de batterijen gebruikt in mods zogenaamde 18650 batterijen. Die "18650" slaat op de afmetingen van de batterij. De 18 staat voor 18 mm doorsnee, en 65 staat voor de 65 mm hoogte (zie afbeelding 1). De 0 op het einde geeft aan dat het gaat om een ronde batterij (zie afbeelding 1). Hetzelfde geldt voor een 20700 batterij, een 21700 batterij, etc.

18650 mod batterij uitleg - Damp-e.nl

Deze mod batterijen zijn onbeveiligd. Dat wil zeggen dat er geen elektronica in de batterij zit die de batterij in de gaten houdt. Iedere mod batterij heeft een andere batterijcapaciteit. De batterijcapaciteit wordt uitgedrukt in mAh (milliampère-uur), hoe hoger het getal voor de mAh hoe langer je met je batterij kan doen. Waar ook rekening mee gehouden moet worden met dit soort mod batterijen is de ontladingscapaciteit. Dit wordt aangeduid in ampère. Als er 20A staat in de beschrijving dan betekend dat de batterij maximaal 20 ampère kan afgeven. Deze informatie heb je nodig als je zelf coils gaat bouwen.

Ga voorzichtig met deze batterijen om. Omdat deze batterijen niet beveiligd zijn moet je zelf in de gaten houden of het nog veilig is om de batterij te gebruiken. Doe deze mod batterijen nooit zonder bescherming in je zak, tas, etc. Als een mod batterij in contact komt met metaal (bijvoorbeeld sleutels of muntgeld) dan ontstaat er kortsluiting en daarmee de kans dat de batterij gaat vonken. Als je een losse mod batterij bij je wilt dragen doe ze dan in een plastic zakje of gebruik een van onze hoesjes of doosjes.

Mod batterijen beschadigen - Damp-e.nl

Als je merkt dat de “wrap” van de batterij los begint te raken of gaten heeft dan is het niet veilig meer om de batterij te gebruiken (zie afbeelding 3). De “wrap” is de plastic omhulsel die over de batterij heen zit.

Wrap mod batterijen - Damp-e.nl

Deze mod batterijen moeten extern worden opgeladen. Door ze extern op te laden gaan je batterijen langer mee en bovendien voorkom je schade aan je apparaat door ze niet via de USB op te laden.

MOD batterijen in een externe oplader - Damp-e.nl

Samengevat:

- Mod batterijen zijn losse batterijen die in een mod gaan
- Als een mod batterij niet in de mod zit dan is de mod batterij niet beveiligd tegen oververhitting en kortsluiting
- De ontladingscapaciteit van een mod batterij wordt uitgedrukt in ampère
- Als je zelf coils bouwt moet je rekening houden met de maximale ontladingscapaciteit van je mod batterij
- Draag een mod batterij nooit los bij je maar gebruik een hoesje om kortsluiting te voorkomen
- Als de wrap van de mod batterij beschadigd is dan is het onveilig om de mod batterij te gebruiken