0 € 0,00
Je hebt geen producten in je winkelwagen.

Dampersgids - Hoe werkt een zelfbouw dripper?

Een Rebuildable Dripper Atomizer (RDA) is een tankje waar je zelf je coils voor maakt met kanthal en katoen. Wat uniek is aan RDA’s is dat het tankje niet over een reservoir beschikt voor e-liquid.

Luchttoevoer rda tank - Damp-e.nl

Doordat een RDA geen reservoir heeft om de e-liquid in op te slaan, zal je steeds zelf de wick (het katoen van de coil) nat moeten maken met wat e-liquid (zie afbeelding 2). Dit wordt ook wel “drippen” genoemd en een RDA wordt daarom ook wel “dripper” genoemd. Dit vereist wat meer handelingen tijdens het dampen maar heeft als grote voordeel dat de smaak een stuk intenser is en dat er grote dampwolken gemaakt kunnen worden. Een dripper is dus minder geschikt als tankje voor onderweg.

Dripper rda - Damp-e.nl

Een dripper kan vaak op hoge wattages gedampt worden omdat de vloeistof niet naar de coil hoeft te zakken. Doordat je zelf je coils moet maken heb je meer keuze in wat voor type draad en katoen je gebruikt voor de coil. Ook heb je meer controle over de weerstand van je coil. Een dripper damp je altijd op een “Direct Lung” manier.

De coil en wick plaats je op het deck van een RDA. Iedere dripper heeft een eigen soort deck. Sommige decks hebben ruimte voor één coil, andere decks hebben ruimte voor twee of meer coils (zie afbeelding 3). Een dripper heeft vaak een gemakkelijker deck dan een RTA doordat er meer ruimte is. Als je voor het eerst zelf je coils gaat maken dan raden wij aan om met een dripper te beginnen. Doordat je e-liquid direct op de wick druppelt heb je ook geen last van een verbrandde wick of lekkages. Dit soort dry hits en lekkages ontstaan namelijk als de wick te dik of te dun is in een RTA. Een RDA heeft hier dus geen last van en is daarom zo geschikt voor mensen die nieuw zijn met het maken van coils.

Single en coil deck - Damp-e.nl

De driptip op een dripper is vaak groter dan de standaard 510-driptips. De reden hiervoor is dat van een dripper veel damp af komt en een standaard 510-driptip de damp te veel afknijpt. Soms wordt er een 510-adapter meegeleverd zodat je alsnog een standaard driptip kan gebruiken. Naast een driptip heeft een dripper vaak een luchttoevoer-ring die afgesteld kan worden. Hiermee bepaal je hoeveel weerstand je voelt tijdens het inhaleren en hoe warm de damp wordt (zie afbeelding 4).

Luchttoevoer rta - Damp-e.nl

Als je de luchttoevoer-ring helemaal afsluit zal de tank vacuüm trekken als je probeert te inhaleren. Daar komen problemen van zoals lekkages en gorgelende coils.

Alle RDA’s hebben standaard 510-aansluiting. Wij raden aan om je RDA op een gereguleerde mod te draaien zodat je het wattage kan instellen. Iedere coil die je maakt heeft namelijk weer een ander vermogen nodig.

Samengevat:

- RDA staat voor Rebuildable Dripper Atomizer
- Een RDA wordt ook wel een "dripper" genoemd
- Je moet zelf coils maken (of voor gemaakt kopen) met draad en katoen voor een RDA
- Een RDA beschikt niet over een reservoir voor e-liquid, je moet handmatig de wick nat maken
- Het handmatig natmaken van de wick wordt "drippen" genoemd
- Een RDA geeft een intense smaak en veel damp
- Een RDA is erg geschikt voor de mensen die net beginnen met het zelf bouwen van coils
- Gebruik een RDA op een mod zodat je zelf het wattage kan instellen