0 € 0,00
Je hebt geen producten in je winkelwagen.

Doden door dampen in Amerika

Update: Doorbraak in onderzoek naar oorzaak longziekte!

Het CDC, de Amerikaanse gezondheidsautoriteit, spreekt van een doorbraak in het onderzoek naar de oorzaak van de mysterieuze longziekte. Bij 29 onderzochte patiënten is de verdachte stof vitamine E-acetaat gevonden in de longen. Dit middel is vermoedelijk toegevoegd aan de illegale THC capsules om de vloeistof dikker te maken. Vitamine E-acetaat is veilig om in te slikken als pil of als smeersel voor de huid maar dus niet om te inhaleren. Dit bevestigd nogmaals dat normale e-liquids, zoals die verkocht worden in vape shops in Nederland, niet leiden tot de longziekte! Bron: RTLnieuws

Oorspronkelijk artikel:

Onderzoek door de FDA

De Food and Drug Administration (FDA) en de Center for Disease Control and Prevention (CDC) hebben in Amerika een waarschuwing gegeven voor het gebruik van ‘vapes’. De aanleiding voor deze waarschuwing is de plotselinge stijging in ziekenhuisopnames en 6 doden na het gebruik van vapes. De vapes zouden een longziekte veroorzaken die zich zeer snel ontwikkelt en dus zelfs tot sterfgevallen kan leiden. Er zouden momenteel meer dan 450 mensen lijden aan de longziekte. Wat is er precies aan de hand?

Op 24 augustus viel de eerste doden en de dagen daarna kwamen er meer meldingen van sterfgevallen alsmede van patiënten die de longziekte hadden opgelopen maar niet zijn overleden. De FDA, een soort Amerikaanse variant van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), is er meteen bovenop gesprongen en doet onderzoek naar de oorzaak. De eerste overeenkomst die vastgesteld werd is dat alle patiënten een verdamper hadden gebruikt. Een groot deel van die patiënten (80%) gebruikte een verdamper om THC (de werkzame stof in cannabis) e-liquid mee te verdampen.

De FDA doet onderzoek naar de bestandsdelen die voorkomen in vloeistoffen om te verdampen. Dat zijn zowel nicotine houdende vloeistoffen (e-liquid) die we gebruiken in e-sigaretten en CBD- en THC-vloeistoffen. Zoals genoemd gebruikte een groot deel van de getroffen patiënten een THC-vloeistof kort voordat ze opgenomen werden. Deze THC-vloeistoffen worden vaak illegaal gekocht op straat of onder de toonbank in louche zaken. Het is onbekend uit welke bestandsdelen deze THC-vloeistoffen bestaan en of THC dampen slecht is voor de gezondheid.

Vitamine E acetaat in THC-vloeistoffen

De eerste aanwijzingen uit het lopende onderzoek van de FDA duiden op de aanwezigheid van vitamine E acetaat in deze THC-vloeistoffen. Het is onbekend wat de schadelijkheid is van het inhaleren van vitamine E acetaat maar vermoedt wordt dat er giftige stoffen vrijkomen op het moment dat vitamine E acetaat verdampt wordt. Vitamine E acetaat zou worden toegevoegd aan deze (illegale) THC-vloeistoffen om de vloeistoffen te verdunnen voor bijvoorbeeld hogere winstmarges. Ook wordt er gespeculeerd dat vitamine E acetaat wordt toegevoegd omdat het ook voorkomt in de cannabisplant en gedacht wordt dat het effect van de THC zou versterken. Het onderzoek is nog niet afgerond en er kan daarom nog niet met zekerheid gezegd worden dat vitamine E inderdaad de veroorzaker is van deze longziekte.

Het verloop van de longziekte

De longziekte die geassocieerd wordt met het dampen van THC-vloeistoffen ontwikkelt zich snel. Sommige patiënten werden na enkele dagen na gebruik van de THC-vloeistof opgenomen in het ziekenhuis met acute ademhalingsproblemen. Bij andere patiënten ontwikkelde de longziekte zich in enkele weken. De longziekte tast de longen op een dusdanige manier aan dat ademhalen steeds problematischer wordt. De patiënten worden in het ziekenhuis aan een ademhalingsapparaat gekoppeld die de functie van de longen overneemt omdat de patiënten niet meer goed zelfstandig kunnen ademhalen. In sommige gevallen moet er zelfs zuurstof in het bloed worden toegevoegd omdat de longen zelf niet genoeg zuurstof kunnen opnemen. De eerste symptomen van deze longziekte zijn hoesten, benauwdheid en pijn aan de borst. Verder kan er misselijkheid, overgeven en diarree optreden en eventueel nog vermoeidheid, koorts en gewichtsverlies.

Wat betekent het voor de e-sigaret?

Het is opvallend dat deze epidemie voor alsnog alleen in Amerika zich voordoet en in het speciaal in de staten waar cannabis illegaal is. Ook valt op dat de longziekte nu pas de kop opsteekt ondanks dat e-sigaretten al jaren zeer populair zijn in Amerika. Dat doet vermoeden dat het gaat om vervuilde vloeistoffen. Het zou dus goed kunnen dat de illegale THC-vloeistoffen inderdaad de boosdoener zijn van deze verschrikkelijke longziekte. Echter kunnen we nog niets met zekerheid zeggen totdat de FDA en de CDC hun onderzoek afronden en met meer informatie naar buiten komt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laat weten dat er in Nederland geen gevallen bekend zijn van de longziekte na het gebruik van de e-sigaret. Het Trimbos-instituut zegt dat er in Nederland enkel op zeer kleine schaal THC-olie wordt verdampt en dat zij de ontwikkelingen in Amerika nauwlettend in de gaten houden.

Heb je klachten na het gebruik van je e-sigaret? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je (huis)arts!

Bronnen:

RLT Nieuws
FDA - Lung Illnesses Associated with Use of Vaping Products
FDA - Vaping Illnesses: Consumers can Help Protect Themselves by Avoiding Tetrahydrocannabinol (THC)-Containing Vaping Products
Buzzfeed News - Experts Have A Few Different Theories For What’s Behind The Outbreak Of Vaping Illnesses
Pulmonary Illness Related to E-Cigarette Use in Illinois and Wisconsin — Preliminary Report
NYTimes - What You Need to Know About Vaping-Related Lung Illness