E sigaret knettert

E sigaret knettert

Heb jij er ook last van dat jouw e sigaret knettert?

Als je nieuw bent met dampen kunnen sommige geluiden zoals knetteren of soms een kleine knal misschien wel eng of vreemd voor je lijken. Maar maak je geen zorgen, want in de meeste gevallen is het knetteren gewoon een normaal geluid! Zelfs ervaren dampers schrikken soms nog wel eens van het geluid omdat het soms plotseling kan gebeuren en bij verkeerd gebruik kan het ook nog eens schadelijk zijn. We hebben hier enkele tips hoe je kan herkennen of het geluid schadelijk is of juist gewoon normaal.

Maar waarom knettert mijn e sigaret?

De e sigaret knettert vaak zacht omdat, zodra er op de knop van de e sigaret wordt gedrukt, de e liquid in de coil wordt verwarmd en dan begint te verdampen. Door het zachte geknetter weet je ook meteen dat de e sigaret goed werkt! Want juist die verdamping zorgt ervoor dat de e sigaret knettert. Hoe hard of zacht het geknetter is hangt af van het type e sigaret en of wattage, maar ook de e liquid kan soms een grote factor zijn.

Zoete e liquid smaken knetteren juist harder

Voel je vrij om zelf te bepalen welke e liquid je kiest voor in je e sigaret, maar juist een dikkere e liquid (VG) kan voor minder gespetter zorgen. Bij een dunnere e liquid (PG) knalt en of knettert de coil juist een stuk sneller. Dikke VG vloeistof (plantaardige glycerine) heeft er vaak een stuk minder last van dan wanneer je voor dunne PG vloeistof (propyleen glycol) kiest. Ook gebeurd het vaak dat een hele zoete e-liquid in de e sigaret knettert. Suiker heeft heel erg veel weg van hout als het wordt verbrand. Beide bevatten cellulose dat afbreekt bij verbranding, de damp die dan vrijkomt maakt een knallend en of knetterend geluid. Het is dus normaal dat dit gebeurt en het is dan ook niet schadelijk.

Soms knettert en of knalt de e sigaret harder?

De e sigaret knettert vaak zacht omdat zodra er op de knop van de e sigaret wordt gedrukt, de e liquid in de coil word verwarmd en dan begint te verdampen. Door het zachte geknetter weet je ook meteen dat de e sigaret goed werkt! Want juist die verdamping zorgt ervoor dat de e sigaret knettert. Hoe hard of zacht het geknetter is hangt af van het type e sigaret en of wattage, maar ook de e liquid kan soms een grote factor zijn.

Blijft de e sigaret nu nog steeds te hard knetteren?

Dan kan het zijn dat er te veel vloeistof in de luchtpijp of schoorsteen richting het mondstuk zit, door een ophoping van te veel e liquid kan het gebeuren dat de e sigaret knettert. De oorzaak van te veel liquid kan ontstaan doordat:

  • Er te zacht geïnhaleerd wordt
  • Het wattage of voltage van de e sigaret te laag staat (mits instelbaar)
  • De luchttoevoer niet ver genoeg open staat
  • De coil aan vervanging toe is (na +/- 1 a 2 weken)

Controleer nog even of er geen overtollige e liquid is opgehoopt door een zwaaiende beweging te maken van boven naar beneden, met het mondstuk naar beneden gericht (ook wel het laatste beetje ketchup uit de fles te krijgen).

Speciale coils spetteren meer…

Er zijn soms speciale type coils beschikbaar die ervoor kunnen zorgen dat de e sigaret knettert. Deze coils zijn vaak te vinden in Sub-Ohm e sigaretten en zijn op een speciale manier in elkaar gevlochten, voorbeelden van deze coils zijn: alien, clapton of tiger coils en zo zijn er nog veel meer. Het grote voordeel hiervan is dat je veel meer smaak uit je e liquid kunt halen, alleen is het wel zo dat je voor lief moet nemen dat je e sigaret knettert.

Bronnen: vapingdaily & migvapor